.HedgeHog .

Over Met Egel
..............
Ons logo


Egels zijn bijzondere dieren met verschillende gedragskanten. Voelen Egels zich veilig, dan liggen hun stekels plat en lopen ze rustig maar alert rond. Voelen zij zich bedreigd, dan beschermen ze zichzelf door zich in drie seconden tot een bolletje op te rollen en daarbij hun meer dan 7000 stekels omhoog te zetten.

De egel staat symbool voor onze aanpak.
De Bushido code: ons enige keurmerkVanuit de kern van Bushido vertrekken zeven pijlers naar buiten. Dit zijn de waarden Integriteit, Respect, Moed, Eer, Compassie, Oprechtheid en Loyaliteit. Zij monden uit in de ring met de zeven elementen Aarde, Water, Wind, Vuur, Hout, Metaal en Ether. Dit zijn gecontroleerde keuzes in interactie, die vanuit de kernwaarden worden ingezet. De buitenring omvat de vijf fasen van het Gogyo systeem; de natuurlijke cyclus der dingen, zoals de seizoenen, het verloop van een relatie en de kringloop van het leven.

Deze eeuwenoude Krijgercode vormt de basis van onze levenshouding, visie, missie en aanpak.Over mijzelf


Mijn naam is Jürgen van Gorkum. Geboren en getogen Dongenaar.
Ik ben registerdocent gevaarsbeheersing en weerbaarheid RDG, docent RTGB, coach, verpleegkundige NP, gecertificeerd trauma tapper, mede eigenaar van Egel&Co en initiator van 'de Vrije Egels', de nieuwe gedragscode, draag je gedrag, de gedragmeneer en de actie 'Jongeren in de knell'.

Na het volgen van een studie commerciële economie, defensie, opleiding tot verpleegkundige, de kaderopleiding en de opleiding HBO Zorgmanagement, ben ik 18 jaar werkzaam geweest in een algemeen ziekenhuis, waar ik als verpleegkundige en manager ervaringen heb opgebouwd met onder andere psychiatrie, neurologie, chirurgie en interne geneeskunde. Hierna was ik 5 jaar zorgmanager en 3 jaar directeur bestuurder van een zorginstelling.

Vanaf 2009 ben ik me als zelfstandig coach, trainer en adviseur gaan specialiseren in gedrag en dan met name gericht op psychofysieke en psychosociale veerkracht en stabiliteit, social veiligheid, weerbaarheid, awareness, adaptiviteit, gevaarsbeheersing, elementaire interactie, non-verbaal gedrag, groepsdynamica, primair gedrag, Krijgerschap, leiderschap, leerkracht, inclusiviteit, 'de nieuwe gedragscode' en het trainen en coachen van diverse doelgroepen vanuit Egel&Co.

Mijn interesse ligt op het vlak van psychofysieke en psychomotorische training, onderwijs, psychologie, pedagogiek, lichaamstaal, systemische patronen, gedrag, didactiek, elementaire en tactische militaire vaardigheden, bestrijding van mensenhandel, migratie, krijgskunsten, de emotionele gevolgen van professionele inzet door politie, defensie en beveiliging. PTSS, beschermende middelen en maatregelen voor professionals in gevaarsbeheersing, effectief leiderschap, elementaire communicatie, verandermanagement en de kanteling van de samenleving op basis van evenwaardigheid, verbinding, inclusiviteit, kansengelijkheid, gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en het herstel en behoud van de natuur, waarvan wij immers een onlosmakelijk onderdeel uitmaken.

Naast mijn gezin en Egel&Co ben ik in mijn vrije tijd bezig met muziek, sport, motorrijden, fotografie, creatief ontwerpen, schrijven en krijgskunst.


Onze aanpak


Vanuit Egel&Co kijken we op onze eigen wijze naar gedrag, uitgaande van de totale mens in zijn of haar omgeving. Onderstaande afbeelding illustreert uit welke vier onderdelen deze visie bestaat...........Systeem


Ons gedrag is een gevolg, waarvan de oorzaak vaak ligt in de patronen van een 'onderstroom', onder andere gevormd door ons gezin van herkomst, familiegeschiedenis en gebeurtenissen in je leven.


Zoogdier


Gedrag wordt voor een groot gedeelte primair en dus onbewust gestuurd. Door tijdens een sessie in te zoomen op dit primaire stuk, komen we sneller bij de kern van gedrag. Hierdoor wordt snel zichtbaar waar gedrag vandaan komt en hoe dit te verruimen.


Prikkels

Alle input die je van binnenuit en buitenaf krijgt, zoals het klimaat, de maatschappij, social media en je eigen overtuigingen en aannames.


Krijgerschap

Het 'Krijgerschap' is een manier om te dealen met bovengenoemde onderdelen.

De basis van onze visie en een fundamenteel onderdeel van onze aanpak is de Bushido Krijgercode (zie onderstaande afbeelding). Vanuit de kern van deze code vertrekken zeven pijlers naar buiten. Dit zijn de kernwaarden Integriteit, Respect, Moed, Eer, Compassie, Oprechtheid en Loyaliteit. Zij monden uit in de ring met de zeven elementen Aarde, Water, Wind, Vuur, Hout, Metaal en Ether. Dit zijn gecontroleerde keuzes in interactie, die vanuit de kernwaarden worden ingezet. De witte kogellagers in de buitenring staan voor het Gogyo systeem; de natuurlijke cyclus der dingen zoals de seizoenen, het verloop van een relatie en de kringloop van het leven.
..........

Ervaringen van klanten


Kijk voor meer klantervaringen bij Google Reviews.
Samen met onze zoon zijn we 5 weken geleden begonnen aan de Egel training.
Hij had veel last van nachtmerries en zat niet lekker in zijn vel. We merkten meteen na de eerste week al verandering, het werd rustiger in zijn hoofdje en hij had minder last van nachtmerries. Tijdens de training leerde hij door verschillende oefeningen stevig te staan en te voelen hoe prettig het is om stevig te staan als je zelf niet lekker in je vel zit. Ook leerde hij hoe te reageren op verschillende situaties en hoe je zelf met je emoties kunt omgaan. Wij als ouders kregen veel tips en handvatten om zelf en samen met hem thuis aan de slag te gaan. Tijdens de individuele training was er veel persoonlijke aandacht en is er echt gewerkt aan punten die voor hem belangrijk waren. Wij hebben de training als zeer persoonlijk, prettig en nuttig ervaren.

Dehlia van Herwijnen
Onze ervaringen met Egel en in het bijzonder met Jürgen van Gorkum zijn uitstekend. Jürgen heeft ons gezin, door middel van de Egel methode, voldoende handvatten gegeven om ook in “ afwijkende ” situaties op een goede en voor alle partijen acceptabele manier met bepaalde situaties om te gaan. Het beschrijven van alledaagse en zeer herkenbare voorbeelde n gaf ons direct het vertrouwen en inzicht dat wij geen uitzondering vormd en op de hedendaagse gezinsproblematiek. Vanuit dit vertrouwen heeft Jürgen ons inzichtelijk gemaakt wat we soms al onbewust deden en welk element het beste kan worden aangewend om de situatie aan te gaan. De relatie tussen de elementen en de Oosterse vechtkunst maakte de sessies levendig en hield eenieder scherp en schepte een luchtig klimaat. Wij kunnen melden dat er direct zichtbaar resultaat is geboekt en zijn ook erg tevreden met de aanpak en gaan met de opgedane kennis verder aan de slag. Een aanrader en “ eyeopener ” voor iedereen.

Inge & Ad van Dongen