. .

Over Meanderstroom
..............
Over Meanderstroom


Je geeft betekenis aan je leven door zoveel mogelijk te handelen volgens waarden en normen die voor jou belangrijk zijn. Dat zorgt voor houvast, duidelijke kaders en rust. Ondanks dat kun je soms toch ervaren dat er iets niet lekker loopt; je voelt een leegte, onrust, of je kunt het niet eens beschrijven wat je voelt. Je kunt er maar niet je vinger op leggen. Het lijkt iets ongrijpbaars. Er lijkt een onderstroom aanwezig waar je niet bij kunt.

De bovenstroom van het dagelijks leven is duidelijk zichtbaar en daar ben je je van bewust. Je communiceert op dat niveau en neemt beslissingen. De onderstroom zit op een onderbewuste laag. Daar zit wel een groot weten, maar daarvan ben je je (nog) niet bewust. Het is meestal lastig om daar woorden aan te geven, maar voelen kun je hem soms wel.

Als therapeut systemisch werk, opvoedopsteller en coach kijk ik naar de diverse systemen waar mensen onderdeel van uitmaken. Zo’n systeem is bijvoorbeeld je gezin, familie, werk, sportvereniging en maatschappij. Het kan zijn dat er in zo’n systeem verstrikkingen of patronen zijn ontstaan waar jij last van hebt. Samen gaan we op zoek naar die onzichtbare patronen in de onderstroom. Door deze patronen zichtbaar te maken, zijn ze beter hanteerbaar. Dat zichtbaar maken kan op verschillende manieren, onder andere door het maken van een genogram of door een opstelling te doen. Tijdens een opstelling worden de elementen die met jouw vraagstuk samenhangen in kaart gebracht, wat mogelijk maakt dat je zicht krijgt op je onderstroom. Ineens zie je hoe dingen werken, je krijgt inzichten en het onderbewuste komt in de bovenstroom. Dit kan meteen gebeuren, maar het kan ook zijn in dat de dagen na de opstelling de inzichten komen. Geef de opstelling de tijd om in je lichaam te ‘landen’. Tijdens een opstelling probeer je dus uit de bovenstroom en het denken, naar de onderstroom en het voelen te gaan, waardoor onzichtbare patronen zichtbaar kunnen worden.

Als je je patronen ziet, zijn ze beter hanteerbaar. De realiteit onder ogen zien werkt helend, hoe pijnlijk dit soms ook kan zijn. Door de werkelijkheid te aanvaarden, door te accepteren wat is, werkt het meestal niet langer venijnig door in je leven. Hoe harder je je tegen die waarheid verzet, hoe meer die zich zal laten zien.

Door op deze manier aan jezelf te werken, door die onderstroom in te duiken en te zien wat is, gaat je stroming veranderen; je kunt helen, de dingen anders bekijken en begrijpen, je gaat anders stromen: Me-Ander-Stroom.Over mijzelf


Mijn naam is Maria van Gorkum-Melis
Ik ben geboren in Breda en opgegroeid in Dongen. Na de havo heb ik de opleiding tot verpleegkundige gevolgd en ben met zeer veel plezier werkzaam geweest in het St. Elisabeth ziekenhuis, waar ik ervaring heb opgedaan met neurochirurgie, cardiologie, algemene chirurgie, plastische chirurgie, KNO, oogheelkunde en op de kinderafdeling.

In 2004 ben ik bij Prisma gaan werken als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Ik werkte in een woonvoorziening en ondersteunde deze mensen om zo goed en volwaardig mogelijk te functioneren in de maatschappij. Later ben ik weer voor het St. Elisabeth ziekenhuis gaan werken. Dit keer bij de externe bloedafname op diverse prikposten in Dongen, Tilburg en bij mensen thuis.

Sinds 2012 werk ik samen met Jürgen voor Egel&Co. Na diverse opleidingen zoals medische basiskennis, psychosociale basiskennis, individuele opvoedopstellingen, familieopstellingen en familieopstellingen master, werk ik nu als therapeut systemisch werk onder de naam Meanderstroom. Als therapeut werk ik voornamelijk 1 op 1 en kijk ik naar de verschillende systemen waar mensen onderdeel van uitmaken en waar mogelijk verstrikkingen zijn ontstaan.

Wat klanten van ons vinden

De opstellingen hebben me inzichten gegeven waar ik veel aan heb gehad. Ik voede me vanaf het begin al op mijn gemak bij Maria. Ik kon snel terecht, wat heel prettig was. Ook de praktijkruimte is een fijne plek. Mocht je op zoek zijn naar professionele ondersteuning, dan kan ik Meanderstroom zeker aanbevelen. - L. van Hout

Kijk voor meer reviews van onze klanten bij Google Reviews.
Graag tot ziens bij Meanderstroom.